Thursday, March 5, 2009

Pemprosesan Sagu di Kampung Tellian Mukah



Belanga menggambarkan bagaimana kesusahan dan keperitan memproses sagu, makanan eksotik kaum melanau. Penggunaan teknologi dan kejuruteraan diaplikasikan bagi memudahkan pemprosesan sagu dari kerja-kerja memotong pokok sagu sehingga ke proses pembungkusan sagu untuk dikomersialkan.

Pohon sagu yang telah ditumbangkan seberat 10 tan dan dipotong 1 meter panjang memerlukan penganggutan menggunakan lori dan kren dan seterusnya di hantar ke kilang untuk diparut menjadi tepung. Pengangkutan mengambil masa 2 hari dan memerlukan 3 pekerja untuk kerja-kerja mengikat, menunda dari sungai dan mengangkat ke atas lori pengangkut.

Proses pungupasan ruyung untuk mendapatkan isi sagu masih menggunakan kapak secara manual oleh tukang kupas. Mesin pengupas menggunakan mata pisau yang tajam secara automatik akan menggantikan kaedah lama in di masa akan datang. Proses pengisaran dan pemerahan dilakukan sehingga mendapat tepung sagu yang berwarna putih dilakukan oeh mesin dan peralatan kejuruteraan.

Bagaimanakah adunan tepung sagu, kelapa dimasak menjadi biji-biji sagu menggunakan proses pembentukan biji-biji sagu, di masak dan di pek menggunakan teknologi automatik yang mengaplikasikan perkakasan kawalan menggunakan motor elektrik, sensor-sensor dan sistem pemantauan menggunakan komputer?
Bagaimanakah kemahiran dan pengetahuan generasi terutama penduduk tempatan memudahkan proses ini?

No comments:

Post a Comment